We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
[...] warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety standardowa dieta, którą Większość z nas spożywa, daleka jest od niego... Przyjmuje się, że często wynosi więcej niż 15:1… Część problemów zdrowotnych może wynikać właśnie z zachwiania [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
[...] a tylko 30% ciężki, wyczerpujący. Oznacza to, że w sesji góra/dół tylko jedno, dwa ćwiczenia mają być ciężkie, reszta powinna być umiarkowana. Czy zawsze odpowiedzią jest dieta wysokowęglowodanowa? Nie. Każdy człowiek inaczej reaguje na bodźce treningowe, stosowaną dietę i suplementy. Podczas gdy większość sportowców i trenerów dyscyplin [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
Wiele osób rozpoczyna redukcję z błędnym podejściem, co jest tym bardziej dziwne w świecie pełnym informacji, bo na wyciągnięcie ręki są znakomite opracowania fachowe – książki, filmy, poradniki. Cóż, oto kilka błędów, których warto uniknąć. Mit 1: „wyrzuciłem z diety cukier, więc schudnę” Jest to sposób żywcem zaczerpnięty z [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
Jak powszechnie wiadomo, podstawą codziennej diety powinny być zdrowe i wartościowe pokarmy charakteryzujące się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się, by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre jakościowo [...]
[...] na mięśnie brzucha, nie wpływamy na chudnięcie w tym konkretnym miejscu, a wzmacniamy te partie mięśniowe. Za płaski brzuch odpowiedzialna jest przede wszystkim odpowiednia dieta, zaś za ich widoczność mięśni odpowiada procent zatłuszczenia. Podsumowanie Okres redukcji powinien być zawsze przeprowadzony zgodnie z racjonalnym sposobem żywienia, [...]
[...] w Szanghaju oraz Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville stwierdzili, że wykorzystanie dużych dawek witaminy E w diecie, niezależnie od tego, czy jest to suplement diety czy dieta zasobna w witaminę E, będzie sprzyjało zapobieganiu powstawaniu nowotworów wątroby. Badacze z Finlandii z kolei wskazują na to, że witamina E skutecznie zapobiegać [...]
[...] „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest długotrwałe smażenie czy grillowanie). Czy dieta wegańska jest więc sposobem na „buzowanie” testosteronem? Zanim pobiegniesz dalej z tymi wynikami, słowo komentarza. Osoby jedzące mięso były znacznie starsze, a to [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Intermittent fasting (IF) to modny model odżywiania się, polegający na okresowym stosowaniu postu oraz określonych okien żywieniowych. W istocie wszyscy stosujemy ten model żywieniowy. Większość ludzi, którzy nie mają styczności z treningiem siłowym, wyczynowym bieganiem lub inną aktywnością, np. sportami walki, stosuje klasyczny sposób odżywiania [...]
[...] iż efekt będzie o wiele lepszy. Redukcję mogą nasilać: białko serwatkowe, zielona herbata, kofeina czy produkty całościowe w rodzaju spalaczy. Jednak fundamentem pozostaje dieta i trening aerobowy. Trening siłowy ma chronić mięśnie, niekoniecznie dobrym rozwiązaniem jest zamienianie go w ultramaraton ciężarowy. „Mniej powtórzeń w serii daje [...]
Kiedyś dowiedzenie się czegokolwiek o treningu było skomplikowane, teraz w serwisie YouTube można przebierać i wybierać w ofertach, w tym filmach pochodzących od najbardziej znanych na świecie zawodników kulturystyki, strongman i trójboju. Niestety ludzie nie są cierpliwi, dlatego mnożą się cudowne sposoby zwiększania efektów poprzez manipulacje [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
Dla większości ludzi rzekomy oporny tłuszcz jest wygodną wymówką służącą do tłumaczenia braku efektów. Źródłem niepowodzeń zwykle są: niewłaściwa dieta (wysokokaloryczna), trening (np. zbyt małej intensywności), niewystarczająca aktywności fizyczna na co dzień (jak chodzenie po schodach, jazda na rowerze, spacery). Co mogę sugerować wyniki? [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Wielu młodzieńców ma swoich filmowych idoli i obraz TOP sylwetki, którą chcieliby osiągnąć w jak najkrótszym czasie. Dla niektórych wydaje się to nieosiągalne a inni Twierdzą, że rozwiązania są proste i dostępne dla każdego. W XXI wieku wiele mitów zdążono obalić, ale inne, liczne mają się dobrze. Oto przegląd tych ciekawszych z nich. [...]